,,Cu bucuria de a ne fi întâlnit şi a ne fi descoperit asemenea’’. Aceste cuvinte, dedicaţie pe o carte, oferită de către doamna Ana Blandiana, exprimă cel mai bine ceea ce am simţit vineri seara la Gala Corneliu Coposu la Cluj. Pentru ceea ce am simţit, pentru cei pe care i-am întâlnit şi reîntâlnit, a meritat să iau ,,lungul drum al Clujului’’.
În Cluj ne-am cazat la Siago, într-o clădire interesantă, care în perioada interbelică a aparţinut unei familii de evrei, iar pe timpul comunismului a ajuns pentru o vreme şi sediu al Securităţii… Doar ce am ajuns şi am şi plecat în recunoaştere, cu două ore înainte de a începe evenimentul, căutând Sala Auditorium a Universităţii Babeş - Bolyai. Iar când am găsit-o, am avut plăcerea să îl văd chiar la intrare pe domnul Marius Oprea, pe care l-am mai întâlnit la Bucureşti, tot la Gală, dar nu am avut curajul să îl abordez. De data aceasta nu am mai ezitat, m-am dus direct la dumnealui, m-am prezentat şi i-am spus în câteva cuvinte că îl cunosc şi urmăresc de atâta timp, îi preţuiesc munca, este un reper pentru mine. A avut bunăvoinţa să mă asculte şi am purtat o scurtă discuţie despre problemele ce ne preocupă pe amândoi. Pentru mine nu este doar ,,Vânătorul de securisti’’, cum îl numeau ziariştii într-o vreme, ci mai ales arheologul memoriei, prietenul lui Vladimir Bukovski, iniţiatorul IICMER, subtilul artist, credinciosul care oferă speranţă, compasiune unor familii ce-şi caută rudele de decenii…
Am intrat în clădirea Universităţii, unde domnul profesor Valentin Orga şi istoricul Cosmin Budeancă îi primeau pe invitaţi. M-am bucurat că dl Orga m-a recunoscut după ce în urmă cu 10 ani ne întâlniserăm la un curs de istorie orală la Cluj, dânsul profesor, iar eu cursant. Iar pe domnul Budeancă nu am reuşit în primăvara trecută să îl salut la Piteşti, la evenimentul doamnei Ioana - Raluca Voicu - Arnăutoiu, fiind pe fugă, spre şcoală. Dar acum i-am furat câteva minute şi l-am descoperit aşa cum credeam că este: implicat, generos, cald, prietenos, gata să ajute.
Gala a început la ora anunţată, am remarcat şi altădată punctualitatea domnului Ion - Andrei Gherasim. Dansul i-a prezentat pe primii invitaţi - IPS Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Salajului şi Maramureşului, alături de Arhiepiscopul greco- catolic de Cluj – Gherla, Claudiu, care au vorbit despre personalitatea lui Corneliu Coposu. Mitropolitul a afirmat că un astfel de om care ,,și-a dedicat întreaga viață slujirii semenilor și a suportat șaptesprezece ani de închisoare pentru verticalitatea lui, îi poate învăța foarte mult pe tineri” şi trebuie să fie un model. Arhiepiscopul Claudiu a completat că noi nu ne rugăm doar pentru Corneliu Coposu, ci împreună cu el, fiindcă trebuie să sărbătorim naşterea acestuia în Cer. Apoi a amintit de episodul de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1990 când Seniorul a fost huiduit de o parte a mulţimii şi cum şi-a continuat demn discursul, fără să fie afectat, cel puţin nu vizibil. Atunci mi-am adus aminte cum l-am auzit odată pe domnul Gherasim povestind că a fost alături de Corneliu Coposu în acele momente şi pe drumul de întoarcere spre capitală nu a scos un cuvânt, atât de supărat era. Poate atunci a înţeles cât de greu va fi să lupte cu perfida manipulare a adversarilor săi, iar faptul că până şi ardelenii i-au fost întorşi împotrivă, a constituit o lovitură dură. Dar a trecut şi peste asta şi a continuat lupta politică, aşa cum şaptesprezece ani nu a fost frânt în închisorile comuniste, nu s-a lăsat intimidat decât o clipă în decembrie 1990.
Pe scenă a urmat prezentarea juriului care a acordat premiile Galei Corneliu Coposu pentru concursul de eseuri: doamnele Ana Blandiana, Doina Alexandru, Ioana Boca, domnii Călin Tudor- Zarojanu şi Dan Pavel. Pentru prima oară câştigătorii nu au mai fost ierarhizaţi şi s-au acordat premii pentru toţi patru, elevi şi studenţi din Cluj, Piatra Neamţ şi Chişinău. Ei au avut de ales între două subiecte: ,,Relaţiile României cu Rusia ţaristă, URSS şi Federaţia Rusă şi importanta garanţiilor euro-atlantice’’, respectiv ,,De ce unele democraţii reuşesc, iar altele nu? Comentaţi viziunea lui Corneliu Coposu.’’ Două subiecte atât de actuale azi în contextul războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina!
Am remarcat din nou cât de apreciată şi iubită este doamna Ana Blandiana. A vorbit, ca preşedinte al juriului, din inimă, iar lucrul acesta l-am remarcat cu toţii. O personalitate magnetică, ce atrage privirile, ce îi adună în jurul său pe oameni. Am văzut asta şi la partea de final, la cocteilul oferit de organizatori, unde am aşteptat aproape o oră ocazia să o salut şi să îi adresez câteva cuvinte. Nu o mai văzusem din primăvară, când am vizitat-o la sediul Fundaţiei Academia Civică, dar era la fel de plină de energie şi luminoasă ca întotdeauna ! Mesajul dumneaei către tineri a fost să gândească singuri, să nu se lase manipulaţi, să îşi caute modele în personalităţi precum Corneliu Coposu.
Irina Margareta Nistor, vocea şi omul de pe casetele video ai ultimilor ani ai regimului Ceauşescu ! Cu emoţie a vorbit despre Senior şi despre cât de necesar ar fi să se realizeze un film despre viaţa sa. Şi eu cred acest lucru, dar mă gândesc ce pricepuţi ar trebui să fie regizorul şi scenaristul ca să surprindă exact acele trăsături de personalitate care au făcut din Corneliu Coposu un om din altă ligă, din altă lume, un reper intelectual, moral, politic. Dar tare mi-aş dori să văd un asemenea film !
După premierea tinerilor a venit un alt moment important cu care am empatizat – prezentarea proiectului ,,Versantul partizanilor din Apuseni’’ de către domnul Cornel Jurju, istoric, preşedinte al Clubului Monarhiştilor din Cluj. Am avut emoţii pentru domnul Jurju de parcă eu aş fi fost acolo! Este un vechi ,,prieten’’ de pe facebook, îl urmăresc de ani de zile, dar drumurile noastre nu s-au intersectat până în acea seară. Povestea familiei Şușman, atât de tristă, de tragică, lupta răului cu binele, dar cu răul învingând şi distrugând celălalt popor, cel cinstit, muncitor, cu respect şi bun simţ… Reconstrucţia casei familiei Şușman şi crearea unui muzeu în Răchiţele ar face puţină justiţie cu ajutorul memoriei, după cum spunea doamna Blandiana. Toate fondurile din această Gală vor merge pentru proiect, sper din tot sufletul ca el să reuşească şi peste ani să poposesc în curtea acestei case-muzeu. Aşa cum sper ca domnul Cornel Jurju să vină la Nucşoara şi să îi prezint Casa Memorială Elisabeta Rizea, pe care de trei ani ne străduim să o salvăm, restaurăm şi transformăm în muzeu al rezistenţei anticomuniste muscelene. De aceea am vibrat la cuvintele domnului Jurju, pentru că şi eu mă pot pune în locul său, fie doar ca voluntar, aşa cum sunt eu. Dumnealui ni l-a prezentat pe dl Constantin Şușman, nepotul lui Teodor, care, stăpânit de emoţii evidente, ni s-a adresat şi a mulţumit pentru susţinere. Bunicul său era numit cu drag Tatăl Moților pentru că a câștigat drepturile moților. Se spune că ar fi bătut cu pumnul în masa Regelui pentru a căpăta drepturile moților: să exploateze pădurile și să aibă libertatea să pască marginile drumurilor când plecau cu carele prin țară până spre Dobrogea.
În final am avut parte de un concert extraordinar caritabil al violoniştilor Simina şi Gabriel Croitoru, tată şi fiică. Cei doi au ajuns la inimile tuturor, dovadă apalauzele care nu mai conteneau după fiecare piesă. Atât aş vrea să spun despre ce am ascultat– nu sunt omul care să se emoţioneze lesne, nu am participat la prea multe astfel de spectacole, trăind eu în Priseaca cea neștiută, numită în vechime din motive lesne de înţeles … Pădureţu, dar … am sfârşit cu ochii în lacrimi…
La cocteilul de final, unde am redescoperit
uimitoarea gastronomie ardelenească, au participat, cred, peste o sută de
persoane. Voie bună, zâmbete, prietenie, sesiuni de fotografii… Toată lumea o căuta
din ochi pe doamna Blandiana… sau doar mi s-a părut? Am reîntâlnit-o pe doamna
profesor Ruxandra Cesereanu, ultima oară am discutat la Memorial Închisoarea
Piteşti şi la Memorial Sighet. M-a prezentat tatălui său – domnul Domiţian, pe
care îl ştiam dintr-o uimitoare prestaţie la peste 80 de ani – recita un poem în
limba latină, dacă nu mă înşeală memoria.
Mi-am făcut curaj şi am salutat-o pe doamna Irina Margareta-Nistor, vocea care mi-a adus prima dragoste cinefilă – filmele cu Bruce Lee, Van Damme, Chuck Norris, Silvester Stallone şi atâţia alţii. Şi da, recunosc că am fost fascinat de aceştia şi am ajuns să practic karate shotokan cu Sensei Şerban Valeca, pe timpul lui Ceauşescu. Deschisă, zâmbitoare, încrezătoare, emanând optimism şi bunătate. Asta am simţit lângă doamna care a fost poate cea mai ascultată şi adulată voce a ultimilor şi siniştrilor ani ceauşişti. Ea aducea puţină strălucire în griul şi monotonia acelor ani, o subtilă rezistenţă prin acceptarea sau chiar adoptarea valorilor din filmele occidentale, americane mai ales, chiar dacă mai târziu am văzut că nici americanii nu erau …perfecţi.
Ioana Boca m-a prezentat domnului profesor Dan Pavel şi soţiei sale şi au fost drăguţi să facă puţină conversaţie cu un străin despre familie, începuturile activităţii ca profesor la ţară sau despre Simona Halep. Un subiect sensibil pentru mine şi doamna Pavel, amândoi suferind pentru ceea ce considerăm că este o nedreptate şi o ieşire din scenă atât de injustă a acestei sportive uriaşe.
Spre final am reuşit să vorbesc puţin şi cu doamna Blandiana, care s-a mirat că mă întâlneşte atât de departe de casă şi mi-a povestit cum a fost dezbaterea de joi, la care eu nu am ajuns, despre Corneliu Coposu. M-am bucurat de prezenţa dumneaei şi, normal, nu am ratat prilejul să fac o fotografie cu mentorul şi modelul meu! Ni s-a alăturat şi domnul Gherasim, care şi dânsul şi-a exprimat uimirea că am bătut atâta cale pentru a fi prezent aici. La primele două Gale Corneliu Coposu din Bucureşti am avut bucuria să fiu invitat de dumnealui şi am participat cu interes. Ce nu ştie domnul Gherasim este că aceasta Gală este un cadou de ziua mea! Pentru care am luptat, e adevărat, dar ce cadou ! Bucuria de a te descoperi asemenea…
Cu doamnele Ana Blandiana, Ioana Boca, Mihaela Gherasim,
domnii Teodor Dunca și Ion – Andrei Gherasim.
Înainte să plec am discutat puţin şi cu domnul Cosmin Budeancă, istoric, director IICMER, redacor al revistei Memoria. Sper să îl reîntâlnesc la Bucureşti şi să continuăm discuţia
despre CER, Casa Elisabeta Rizea.
Eu cred că această Gală a fost una cu totul reuşită. Privind doar interesul celor peste două sute de persoane din Sala Auditorium, aproape plină, şi cred că mi-am demonstrat afirmaţia. Apoi, pe plan personal, a fost cea mai fructuoasă întâlnire după mai bine de opt ani de când s-a încheiat proiectul Şcolii de Vară de la Sighet. Am plecat spre casă încărcat şi simţind nevoia să împărtăşesc şi cu dumneavoastră, cei care îmi urmăriţi şi citiţi blogul. Am scris aceste impresii la cald, chiar de ziua mea. Nu vreau să închei fără un gând către Corneliu Coposu. Cândva a spus că ,,Mi-am făcut un examen de conştiinţă. Am trecut în revistă toate suferinţele şi mizeriile prin care am trecut de-a lungul puşcăriilor, a anilor de detenţie, a persecutiilor post-penitenciare. Dacă ar fi să aleg, aş opta pentru acelaşi destin.’’ Cum să nu admiri şi să nu îţi iei ca reper un astfel de om?!
Nu vreau să uit cărţile dăruite de domnii Orga, Jurju şi Budeancă ! Vă mulţumesc !
A doua zi după Gală, am redescoperit centrul oraşului şi m-am oprit în faţa expoziţiei Corneliu Coposu. Nu pot să nu mă gândesc care ar fi fost destinul nostru, al românilor şi al ţării noastre cu Corneliu Coposu şi cu Regele Mihai la conducere…
Imaginea toleranţei absolute – să îţi îmbrăţișezi asupritorul, pe cel care te-a căutat ca să te doboare…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu