Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 9 februarie 2022

100 de ani de la nașterea lui Toma Arnăuţoiu


      În august 2021 am primit o invitaţie de la doamna Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu pentru a participa la un eveniment dedicat tatălui său, Toma Arnăuţoiu, la Câmpulung Muscel. M-am bucurat cu atât mai mult cu cât altă dată nu am putut să ajung la vernisarea unei expoziţii la care aş fi dorit să merg. Mi-am amintit ce mult a însemnat pentru mine să particip acum şapte ani la un concert susţinut de dumneaei chiar la Fortul 13 Jilava. Era prima oară când muzica se făcea  auzită în fostele celule prin care au trecut mii, zeci de mii de oameni, ca o exorcizare făcută nu prin rugăciuni, ci prin sunete, o alinare simbolică a nedreptăţii şi suferinţei.

        Evenimentul la care am fost prezent a fost compus din două părţi – prezentarea unui film documentar realizat de doamna Cristina Chirvasie - ,,Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă’’ şi un spectacol de muzică şi versuri din literatură de detenţie susţinut de doamnele Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu la vioară şi Cristina Chirvasie ca recitator.



       Toma Arnăuţoiu s-a născut pe 14 februarie 1921, dar condiţiile din pandemie cred eu, au împiedicat susţinerea spectacolului în februarie. Chiar şi acum în august, în Sala Centrului Cultural Apa Sărată, au fost luate măsuri pentru a se asigura siguranţa participanţilor. Gazda a fost domnul Emil Hagi, care cu multă generozitate a oferit sala Muzeului Automobilului Roman, un loc în care te pierzi într-o altfel de istorie românească.

       Am vizionat filmul cu curiozitate, gândindu-mă şi la faptul că este un film –document care ar trebui vizionat de elevi, unul dintre acelea despre care în Memorialul Durerii se spune că este ,,o istorie care nu se învaţă la scoala’’. Însă în cazul meu, am urmărit de mulţi ani ca aceasta istorie să se înveţe şi la şcoală, ca elevii să afle că nu toţi românii au acceptat cu capul plecat regimul impus de sovietici. Ba mai mult de atât, ne putem găsi modele printre partizanii din munţi, printre cei care au demonstrat că sunt demni şi curajoşi în faţa unui tăvălug teribil care a transformat lumea de până atunci în lacrimi, sânge şi cenuşă. Filmul a fost emoţionant, mi-a plăcut atât modul cum a fost scoasă la iveală povestea cât şi realizarea artistică. Doamna Arnăuţoiu a trăit cu intensitate momentul şi am aflat ulterior că şi pentru dumneaei era prima oară când îl vedea, aşa că emoţiile au fost pe măsură!







      În partea a doua muzica s-a împletit în mod natural cu mărturiile-document pe care doamna Chirvasie le-a citit. Până şi pentru un profan ca mine în ale muzicii a fost clar că părţile muzicale au fost alese cu mare grijă pentru a se potrivi cu textele, unele dintre ele chiar din anchetele partizanilor. Într-una  Toma relatează cum şi-a revăzut părinţii după mai bine de 5 ani, aceştia întorcându-se de la închisoare. Ceea ce spune el este încadrat în şablonul rece şi inuman al anchetei, poţi doar citi printre rânduri cât de dor i-a fost de părinţii săi, dar în acelaşi timp cât de precaut era pentru a nu se pune în pericol pe el şi pe ai lui. Nu a încercat să îi întâlnească şi să îi îmbrăţişeze, ci doar a stabilit cu ei prin intermediul Marinicăi Chirca iasă la o anumită oră din casă. Iar Toma și Petre i-au îmbrăţişat doar cu privirea, de departe, prin binoclu…

      Mă gândesc că şi doamnei Elena Ion (Arnăuţoiu) i-ar fi plăcut tare să fie la acest eveniment, aşa cum am văzut-o în alţi ani în mai multe împrejurări, trecând peste obstacolele pe care bătrâneţea i le scotea în cale. Însă vocea dumneaei a fost auzită prin vocea doamnei Chirvasie şi mi-a amintit de întâlnirile noastre, de discuţiile de la telefon şi apoi de ultima zi în care am venit la Câmpulung pentru a o petrece pe ultimul drum. Istoria partizanilor, rudelor şi susţinătorilor este o poveste tragică a celor ce nu mai sunt, pentru care trebuie să vorbeşti ca ei să trăiască în amintire, să devină modele şi să ne îmbogăţească viaţa. Un lung şir de lumânări aprinse şi rugăciuni rostite nu la crucile lor, ci la troiţe bătute de vânt, la monumente ridicate cu greutate, ori în nemărginirea munţilor unde poţi să-ţi închipui lesne că sufletele lor încă mai rătăcesc.

      Evenimente precum cele de la Câmpulung sunt o alinare pentru familiile partizanilor, iar efortul pentru a le menţine amintirea vie se întinde pe trei decenii. Doamna Ioana –Raluca Voicu-Arnăuţoiu a reuşit să depăşească graniţele ţărilor şi pandemiilor pentru a-şi comemora tatăl şi a-i face dreptate lui şi celorlalţi partizani, aşa cum instituţiile statului nu o vor face niciodată.



 


 


 

 

 

     

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu