Totalul afișărilor de pagină

marți, 21 martie 2017

Crucea Haiducilor Muscelului din Nucşoara

        Am realizat această scurtă prezentare video pe când pregăteam campania de strângere de fonduri pentru realizarea Crucii Haiducilor Muscelului ce trebuia amplasată lângă Câmpulung. M-am folosit de imaginile cele mai sugestive pe care le-am găsit în anii în care m-am ocupat de istoria partizanilor făgărăşeni de pe versantul sudic. Şi de vocea minunată a părintelui Giura din Leiceşti.
        Au trecut doi ani de căutări, cu zeci şi zeci de telefoane, postări pe facebook, promisiuni, rugăminţi şi mult prea multe decepţii. Dar în final am strâns suma necesară realizării Crucii şi anul trecut s-a făcut şi sfinţirea într-un cadru festiv. 






        Dar iată că a mai trecut un an de atunci şi nu s-a mai întâmplat nimic, nici măcar un panou de identificare care să fie văzut de sutele, miile de persoane ce trec zilnic prin zonă. Iar unii să oprească şi să privească, să aprindă poate o lumânare…. Cât despre gardul de împrejmuire sau celelalte elemente, ce să mai zic!
       Uneori mă gândesc să iau din nou iniţiativa pe cont propriu şi să semnalizez Monumentul. Şi astfel să merg mai departe ghidat de cuvintele doamnei Ana Blandiana, cea fără de care nu s-ar fi ridicat Crucea: ,, Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie.’’


Un comentariu:

  1. Ce pot spune!Este o lectie despre ce a fist si putini stiu si o alta de acum,despre nepasare,neimplicare...Astazi lumea alearga dupa ceea ce efemer si desertaciune!Cui sa li planga sufletul la ceea ce redai tu,Catalin si la ceea ce ne aminteste parintele Giura,cu atata vibratie sufleteasca ...Eu pastrez in inima mea comorile pe care tu ni le daruiesti,prin aducerea in prezent a ceea ce nu am stiut din zbuciumul si curajul pana la sacrificiu al luptatorilor din rezistenta!Sa fii sanatos si ambitios si sa ne mai bucuri cu ale tale comori.

    RăspundețiȘtergere