Totalul afișărilor de pagină

joi, 5 mai 2011

De vorba cu fiul unui gardian de la inchisoarea Pitesti

Interviu cu Cornel Mirescu, realizat de Stefan Gina

C.M.    Am 55 de ani,  tatal meu era seful subofiterilor penitenciarului Negru Voda, ma trimetea mama cu mancare la tatal meu Ion Mirescu, cu sacosile cu mancare intram pe calea ferata, era o usa din  fier, o poarta de fier pe care intra locomotivele si intram pe sub poarta, ma faceam mic si intram pe  sub poarta, traversam toata curtea penitenciarului, pana la poarta principala.
S.G.    Asta la puscaria Pitest, nu ?
C.M.   Da,  si vedeam detinutii, le mai aduceam cate un pachet de tigari, erau Marasesti, Nationale, imi spunea tata - daca intri acolo nu-ti face nimeni nimic, ca esti copil .
S.G.    Îl stiti pe Țurcanu?
C.M.   Nu !!!
S.G.    Dar ati auzit, v-a povestit de el ?
C.M.   Da, mi-a povestit multe !
S.G.    Ce spunea despre el?
C.M.   Ce sa spuna ca ... cu oamenii, punea detinutii unii cu altii ..... sa se bata, ca cica îi scapa de pedeapsa, le micsoreaza pedepsele, îi racola cum s-ar spune si dupa aceea, cine era bun, îl tortura definitiv si lua altii.....
S.G.    Dar îi omora?
C.M.   .....Pai ...... altceva nu se explica, ca nu mai ieseau de acolo. Raritati care au scapat de acolo !!!!!
S.G.    Deci nu este adevarat ca au murit putini oameni ? au murit poate sute, mii ? !
C.M.   Sute, sute ! si în special tineret, studenti, pe ei aveau cea mai mare oftica securitatea, pe cei mai batrani îi schingiuiau mai putin.
S.G.     Mancarea?
C.M.    Mancarea..... turta ..., mucegaita, facuta din mamaliga mucegait, ...... ce se apuca ...
S.G.     Si în camera ? aveti idee cam cati stateau?cam cati stateau într-o camera?
C.M.    Depinde de camera, ca într-o camera stateau cate sase, alta cate doi, unu, depinde dupa gravitatea  faptelor, unii stateau în picioare, care stateau singuri stateau în picioare ...
S.G.     Nu aveau voie sa stea jos?
C.M.    Nu aveau, aveau un pat exact ca la armata cum era la arest pe timpuri, îi ridica în pat de fier în picioare, fara saltele, în picioarele goale, udatura pe jos, dormeau în picioare,  cu picioarele goale, jos la parter, erau celule, dar celule - erau gratare, era canalizarea orasului Pitesti, numai fecale, toate mizeriile, si detinutii stateau si dormeau pe gratare.
S.G.    Cand a încetat sa mai functioneze închisoarea Pitesti?
C.M.   Cand s-a terminat de construit puscaria Colibasi, cand s-a dat în folosinta, dupa 1989.
S.G.    Si experimentul Pitesti s-a aplicat pana în anul 1989?
C.M.   Nuuu, a fost mai devreme , pana în 1989 la puscaria Pitesti nu mai era nimic în ea, îi mutase pe toti în  Colibasi.
S.G.    Cine era director la puscaria Pitesti?
C.M.   Atunci ?  nu mai stiu .... , eram copil , nu mai stiu.... tata este decedat, îl mai întrebam acum daca era în viata batran,
S.G.    Si tatal vedea chinuri groaznice, nu?
C.M.   Daaaa,   am sa caut sa-ti dau niste acte originale, de la tata, sa caut eu prin pod..... , poate te ajuta  cu ceva.
S.G.    Daaaaa !!
C.M.   Sa pui vre-o poza, ceva, stampila etc... pentru lucrarea ta .
S.G.     Da .
C. M.   El îi coordona - tata, pe gardieni, tineau condica, ca tot cu condica era si atunci, tinea condica si spunea: tu pe sectorul cutare, tu pe sectorul cutare ... , voi în santier la betoane, el nu avea nici o  tangenta cu detinutii,  el era la poarta.
S.G.     Nu aveau voie detinutii sa pastreze credinta ortodoxa , nu?
C.M.    Nuuuuuuuu  !!!!!!  daca îi auzea îi termina, nici cruce nu le dadea voie sa faca, mai faceau unii prin celule si era groaza .
S.G.     Despre camera 4 spital, stiti ceva?
C.M.    N , nu ca acolo nu am fost niciodata, unde erau cei torturati, ....
S.G.      Se omorau între ei?
C.M.     Nu, niciodata asa ceva, niciodata nu s-au batut între ei, niciodata !
S.G.      Este bine ce se întampla acum ? ca se vrea sa se descopere si sa se faca lumina în acest caz, sa se  arate adevarul ?
C.M.    Cuuuum  sa nu !!!!!!!!!
S.G.      De ce ? pentru ca - elevilor de gimnaziu, din ziua de astazi, li se implementeaza prin manualele de  istorie, sau de catre alte persoane sau diferite mijloace, sau poate de ministerul educatiei anume ca - comunismul a fost benefic,  bun etc. Am întalnit si am auzit nenumarati cetateni care sustin acest  lucru.
C.M.    Nuuu mai exista asa cevaaaa !   si nu trebuia sa desfiinteze puscaria Pitesti, trebuia sa o lase muzeu, nu trebuiasa o vanda la firme particulare,  trebuia sa o lase exact cum a fost ea - muzeu .
S.G.     Poate ca sunt alte interese ....
C.M.    Ce interese ..... , trebuia sa o lase aceeasi cladire, aceleasi celule, UN MUZEU NATIONAL,  îl vizitau toti si straini si ...... toti.
S.G.      Pe un anume domn -  Aristide Ionescu, îl stiti?
C.M.     ..... mi se pare ca traieste ?! ......, daca nu ma însel ...., îl stiu.
S.G.      De parintele Arsenie Boca ati auzit?
C.M.     Nu stiu.
S.G.      Sau de Valeriu Gafencu?
C.M.     Numai pe Ionescu Aristide îl stiu, a fost închis la Pitesti si a scapat, traieste acum.
S.G.       Altceva? Ce vi sa parut cel mai crunt la închisoarea Pitesti?
C.M.      Aaaastaaa, tratarea lor, cum erau tratati. Îmi spunea tatal meu -      îi puneau sa-si faca nevoile si cand le aducea masa le aduceau nevoile lor sa manance. Le spunea   -  asta e masa voastra ! Îi   vedeam pe unii cu lanturi de picioare la parter, aveau niste lanturi cu zale groase, le spunea  -  periculosi -  acolo, nu le dadea voie sa se întalneasca unii cu altii , erau cei mai schingiuiti. Erau împartiti, tineretul într-o parte, nu erau bagati amestecat. În special pe tineret îi lua la schingiuit, le placea sa faca asta, îi schingiuia, maltrata, îi punea saaa .......între ei ......îi obliga, statea langa ei.



S.G.    Îi punea sa faca urgii sexuale si desfranari unul cu altul? lucruri spurcate?
C.M.   Desfranari daaaaa !!!, le soteau dintii cu patentul din gura, unghii smulse, aveau niste scaune specialedin lemn masiv si puneau pe scaun cu mainile pe cotiere si la cap aveau niste catuse, astfel înca  mainile sa nu si le mai poata trage afara, asa le smulgeau unghiile. Erau tot felul de schingiuieli. Daca  ar fi si acum !!!!!.........
S.G.     De asemenea tratament ati mai auzit ca au fost prin alte închisori?
C.M.    Gherla, dar Pitesti a fost cel mai dur si cel mai nenorocit penitenciar din tara si dupa el Gherla.
S.G.     Despre Aiud stia ceva tatal?
C.M.    Nu, aaaaaa, poate stia, dar ceeee !!! ne povestea noua la copii ?
S.G.      La ce varsta a murit tatal?
C.M.     La 60 de ani,  abia luase prima pensie.
S.G.       De la închisoare?
C.M.      Nu, cand s-a desfiintat puscaria, tata a plecat, s-a dus la cooperativa meseriasilor, la cooperatie.
S.G.       Sunteti din Pitesti? nascut, crescut ?
C.M.      Da, dar parintii sunt nascuti spre Curtea de Arges tata si mama din Oltenia.
S.G.       Da, ooooooffffff !!!!, cand auzi te înfiori !
C.M.      .......................  ce sa mai zici   .......  ! nu  îmi mai aduc eu aminte tot .... ca ....
S.G.       Cum vi s-a parut regimul comunist?
C.M.      Ma, sa stii ca mie mi s-a parut foarte ordonat. Si erau alte legi, nu ca acum........, atunci daca te  prindea politia - militia, pe strada si nu aveai serviciu îti dadea serviciu, daca refuzai te baga la 153  -îti dadea sase luni.
S.G.       Dar ceea ce se petrecea în închisorile comuniste vi se pare normal?
C.M.     Nu.
S.G.       Condamnati comunismul  de ceea ce faceau cu tineretul, studentii etc.
C.M.      Da, îi condamn, dar acum nu îi mai condamn, acum fac foarte bine, ca prea s-au înmultit.
S.G.        Ce     spunet , asa ca om la varsta dumneavoastra, copiii din ziua de azi , ar trebui sa afle si sa stie adevarul despre închisoarea Pitesti?
C.M.      Eu cred ca ar trebui, cred ca ar trebui, cum scrie alte prostii în istorie de altii care nu stiu istorie,  ar trebui sa stie copii.
S.G.        Credeti ca istoria se modifica intentionat?
C.M.       Da.   Pai cum au facut ca Andreea Esca  au bagat-o în istorie, nu a facut nimic ! ...... si este în istoria Romaniei, de ce nu baga pe altcineva, sa spuna copiilor ceea ce a fost pe timpuri, ar  trebui sa-i bage, sa stie copiii .
S.G.        Am înteles ca domnul Aristide lupta de vreo 20 de ani sa scoata la lumina adevarul despre  închisoarea Pitesti,  despre fenomenul Pitesti, experimentul si reeducarea prin tortura, dar ... nimic.
C.M.      Nu poate !!!!! nu reuseste nimic. Cand s-au facut niste blocuri în curtea puscariei, ca sunt doua blocuri , s-au gasit si oseminte de cand sa sapat pentru temeliile blocurilor.
S.G.       Daaa?????
C.M.      Da.
S.G.       Si?
C.M.      Deci înseamna ca au fost îngropati detinutii acolo si nu s-a stiut, groapa comuna, sau ... stiu eu..... .
S.G.        Ce ziceti?  credeti ca toti cei martirizati, schingiuiti care au suferit acele chinuri barbare, inimaginabile, sunt sfinti? pentru ca spre exemplu, sunt oameni care au îndurat toate acestea pentru  credinta lor, pentru a nu se lepada de ortodoxie, de Hristos si si-au dat viata pentru El. Acestia  sunt sfinti?
C.M.       Puteai sa spui ca nu renunti la credinta crestin ortodoxa?  nuuu si cei care s-au opus au murit  împacati cu credinta lor, ca daca nu aveau credinta puternica si nu erau credinciosi nu faceau ceea ce au facut. Sa sufere si sa fie schingiuiti si omorati pentru credinta dreptmaritoare . Ei au luptat  pentru dreptate.
S.G.       Stiati pentru ce îi baga la închisoare ? tineretul , studentii?
C.M.      Pai , pentru manifeste si orice împotriva regimului. Cum scotea o vorba împotriva securitatii, de securitate, împotriva regimului , cum gata - erau luati direct.
S.G.        Va mai este frica de securisti acum?
C.M.       Nuuuuuuu  !!!!! Eu nu am avut frica în viata mea.
S.G.        Dar ce ziceti , mai sunt securisti acum ?
C.M.        Daaaaa  , sunt destui !!! , catei batrani , ramasi dupa timpuri.
S.G.        Poate ca acestia nu vor sa se afle adevarul si împiedica aceste demersuri ale noastre de a se vadi  adevarul.
C.M.      Daaaaaaaaaaaa  !!!!!!!!! Sunt destui catei !
S.G.       Cand credeti ca se va sti purul adevar si se va înlatura acest colb al tacerii despre acest subiect?
C.M.      ....... Da , odata si-odata tot trebuie sa se afle adevarul, trebuie,  absolut. În special daca lupta cineva ca sa iasa adevarul la suprafata .
S.G.       Pai tot noi tineretul.
C.M.      Da.  Doi trei insi???????????     plus Aristide ?  si restul? cat lupta si el si tot nu a reusit, dar cu  ajutorul altora trebuie sa iasa la iveala. Dar poate îi este frica si lui de alte probleme !!!.....
S.G.       Ce sa îi mai faca , ca este batran si la varsta dansului !!!! eu l-am cunoscut personal si este un om deosebit din toate punctele de vedere , îl apreciez mult.
C.M.      Eeeee  , îi spune -  ciocu mic caaaaa ......., am impresia ca îi este si lui frica putin asa, lupta-  lupta dar este si putina frica !
S.G.       Nu mai cred ca o sa mai poata avea probleme de genul , dar..... în ziua de azi orice este posibil. Este bine ca si de acum înainte sa se mai publice carti, lucrari, sa scrie despre ce s-a întamplat în regimul comunist? Ce ziceti?
C.M.     Da , cum sa nu !!! sa învete copii, adevarul si usor - usor se va face cunoscut tuturor.
S.G.       Sa se scrie si în manualele de istorie ? Eu asa vad lucrurile.
C.M.      Eu cred ca în istoria Romaniei, ar trebui aceasta lectie, cum au fost cu razboaiele cu turci, cu orice trebuie sa se scrie si despre adevarul regimului comunist si al închisorilor, cu detinutii politici.
S.G.       L-ati ascultat pe Dan Puric ? în legatura cu martirii si închisoarea Pitesti?
C.M.      Da. Am o parere extraordinara, are o mentalitate ce nu se exista. Dar nu prea este foarte bine documentat în legatura cu ce este la noi în Pitesti - închisoarea. mai precis de o asa-zisa fantana  unde au fost omorati foarte multi, la noi, dar am uitat unde anume...... în aceasta fantana au fost omorati vreo 200 - 250  de evrei, omorati si aruncati în fantana. Dan Puric, parca auzise de  asta dar  -  nu stia, nu era în tema .
S.G.       Dar nu stiti pe unde este aceasta fantana, în ce zona?
C.M.      Nu mai stiu, am auzit pe un baiat care îi povestea de aceasta fantana lui Dan Puric si nici el nu  stia, tooot asa, parca auzise de ea, dar nu era în tema.
S.G.       Altceva  nespus mai stiti?
C.M.      Altceva  nu.
S.G.       De vremurile din ziua de azi 2011 ce spuneti? bune ? rele?
C.M.      În ziua de azi poti sa faci orice pe strada si nu zice nimeni nimic.
S.G.        Libertatea aceast, democratia de azi este buna?
C.M.       NUUUUU !!!!!!  nu este, uite elevii acum, în democratie acum fumezi, vii cu fusta pana la fund, cu buricele goale la ore, fumezi cu profesorii în curtea scolii, ASTA NU MAI ESTE EDUCATIE .
S.G.        Credeti ca se va îndrepta Romania?
C.M.       ..........................     poooooate, cand vor fi stra , stra nepotii nostri, peste zeci de ani poate sa-si  revina la normal cum a fost ca au prostit-o. Acum traim de zece ori vremuri mai grele ca în comunism, înainte cu 100 de lei traiai o saptamana, azi cu 10 lei nu iti ajunge nici trei ore.
S.G.       Bine domnule Cornel , eu va multumesc foarte mult pentru deschiderea si sinceritatea
dumneavoastra, va multumesc si va doresc numai bune pace si liniste duhovniceasca, sanatate si
va felicit pentru verticalitatea de care dati dovada.
C.M.     Cu multa placere!
                                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu