Totalul afișărilor de pagină

joi, 14 februarie 2019

,, Cât valorează omul dacă n-are memorie? ''


         Oare un popor care a călcat în picioare și a distrus atâtea generații obținând astfel ca omul să renunțe la gândire și să-și piardă memoria...va putea vreodată să se însănătoșească? [...] Țara în care au fost exterminați oamenii jumătate de secol se teme să-și amintească trecutul. La ce se poate aștepta o țară a cărei memorie este bolnavă? Cât valorează omul dacă n-are memorie? Gândirea uscată n-ar putea renaște decât ieșind din această boală gravă al cărei diagnostic încă n-a fost pus. Dar pentru a pune diagnosticul trebuie făcut  bilanțul unei experiențe ce s-a întins pe jumătate de secol. Aceasta e prima dintre datorii și cea mai importantă. Dacă e dusă până la capăt și dacă viața mai dăinuie pe pământ, se poate spera la o renaștere a gândirii. Atâta vreme cât trecutul n-a fost înțeles, ar fi zadarnic să nutrim vreo speranță. [...] Trebuie vindecată amnezia. E problema numărul unu. Trebuie plătit pentru toate, altminteri nu va exista viitor. 

 (Nadejda Mandelștam, Speranţa  abandonată)


(Sursa: httpspro.magnumphotos.comCatalogueGueorgui-Pinkhassov1979)


2 comentarii:

  1. Foarte adevărat, oare mai gândim când avem ceva de spus??. Nimeni nu acceptă crezul tău, chiar te jigneşte când spusele tale nu-i sunt pe plac. Suntem în această situaţie datorită unui trecut dureros. De ce nu ne amintim că 600.000 de intelectuali au fost ucişi în lagăre în perioada 1948-1963. Acest,, gol,, a contribuit la omul nou care are ca replică doar jignirea.!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cum predau profesorii istoria, dar nu se cunoaște nimic. Dacă s-ar face istoria României cu adevărat la scoală nu ar exista plafonarea morală de astăzi.

    RăspundețiȘtergere