Totalul afișărilor de pagină

luni, 5 august 2019

ELISABETA RIZEA SI MAJESTATEA SA REGELE MIHAI


Cine nu a auzit de Elisabeta Rizea? De viteaza din Nucşoara, ,,satul de după gratii’’ cum i s-a spus după ce o parte a locuitorilor au fost aruncaţi în închisorile comuniste fiindcă îndrăzniseră să fie oameni? Şi să-şi ajute semenii vânaţi ca nişte sălbăticiuni de către securişti
Cine nu a auzit de Elisabeta Rizea? Poate sunt destui, dar cei ce nu i-au auzit numele, ar trebui să ştie că această femeie simplă, răsărită din zona în care cresc brazi falnici de munte, e un simbol, e un model, e o figură de legendă a cărei faţă trebuie să o vedem atunci când răsfoim cărţile de istorie a neamului!
Aş vrea să vă spun aici câteva lucruri ce se ştiu mai puţin despre munteanca noastră. Că l-a iubit pe Regele Mihai, că l-a întâlnit de mai multe ori, că Maiestatea sa o aprecia şi o considera prietena sa. Că Maiestatea sa Regina Ana, intrebatat odată pe cine preţuieşte îndeosebi dintre români, a spus fără să şovăie – ,,Pe Elisabeta Rizea din Nucșoara!’’


                                               (Sursa: Adevarul.ro)
Prima oară Regele a întâlnit-o în perioada interbelica, pe când venise în zona Nucşoarei şi a participat la o şezătoare a localnicilor. Elisabeta Rizea l-a cunoscut atunci şi a rămas impresionată de modestia Maiestăţii Sale. Iar când Regele a intrat în jocul sătenilor şi a făcut o glumă, întrebând de ce purcelușii sug la  scroafă cu ochii închişi, tot ea a fost cea care cu curaj a dat răspunsul - ,,Pentru că le e ruşine că mama lor e o scroafă!’’ În noaptea aceea Regele a dormit în casa familiei Rizea.
După ani şi ani de exil, Regele a revenit la Nucşoara, iar Elisabeta l-a întâmpinat într-un scaun cu rotile. Maiestatea Sa a convins-o să se opereze la ambii genunchi, a ajutat ca intervenţia să se facă la Spitalul Foişorul de Foc. La puţină vreme după, Elisabeta a putut merge din nou.
O altă întâlnire s-a petrecut la Curtea de Argeş, unde Maiestatea Sa a venit să se reculeagă la mormintele familiei. O căuta din ochi pe nucșoreancă, dar oficialităţile, politicienii, acopereau totul. A întrebat de ea, a insistat să o vadă şi în cele din urmă a reîntâlnit-o. Un Rege şi o munteancă, legaţi prin firele invizibile ale prieteniei, admiraţiei reciproce, respectului. Aşa cum Maiestatea Sa a putut să aleagă meritul adevărat, şi nu spoiala, aşa ar trebui să o facem şi noi. Să o punem la locul cuvenit. În inimile noastre, în cărţile de istorie, în modelul pe care vrem să-l transmitem copiilor noştri.
Din când în când poposesc în casa Elisabetei Rizea şi privesc fotografiile rămase din acele vremuri. La loc de cinste este cea cu Maiestatea Sa. Mi-i imaginez pe amândoi stând pe acel pat de lemn, ea povestind cu verva care a impresionat o ţară întreagă, lucruri greu de spus. Şi pe Regina Ana, ascultând cum au torturat-o, cum au momit-o cu bani ca pe Iuda să-şi vândă semenii.
Şi mai vreau să-mi imaginez cum şi Principesa Margareta va poposi în această casă când ea va deveni Casa Memorială, așa cum de un an și mai bine se străduiește să o facă Bogdan, strănepotul ei. Şi ştafeta dată de tata va fi preluată de către fiică



(Elevele de la Scoala Gimnaziala ,,Iordache Pacescu'' Cosesti in vizita la Nucsoara in iunie 2019)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu