Totalul afișărilor de pagină

vineri, 23 august 2019

CER – CASA ELISABETEI RIZEA


A trecut mai bine de un an de când Bogdan Vârvoreanu a intrat în proiectul vieţii sale – salvarea, apoi renovarea casei străbunicii sale Elisabeta Rizea din Nucşoara. Şi  în final transformarea ei în Casă Memorială de utilitate publică.
Cum merg lucrurile?
Ca şi societatea noastră, care se schimbă în mentalitate extrem de lent, aşa se desfăşoară şi lucrurile la acest proiect. Unic în ţară, din câte ştiu. Dar cum ar putea fi altfel?! Că doar acum vreo 15-20 de ani s-a încercat realizarea unei statui a Elisabetei Rizea, simbol al rezistenţei anticomuniste româneşti şi amplasarea ei în capitală.  Şi nu s-a reuşit. O statuie, atât. Dar o Casă Memorială?!
Atunci când mentalitatea se va schimba suficient de profund încât o parte însemnată a românilor va conştientiza că mai avem nevoie de modele, de un simbol, că e mare nevoie să cunoaștem și să ne împăcăm cu istoria noastră ,,atât’’ de recentă, atunci vor veni şi donaţiile românilor. Şi a celor din ţară, mai ales, pentru că, ăsta e adevărul, până acum ne-au ajutat mai mult românii plecaţi în străinătate!
Nucşoara este, probabil, cel mai frumos sat din România. Ce îl face însă cunoscut? Două lucruri – Elisabeta Rizea, mişcarea partizanilor, precum şi accesul pe Muntele Moldoveanu, aflat la mai puţin de 40 km depărtare. Turismul este slab dezvoltat în zonă, deşi doar aceste două ,,obiective’’ ar trebui să aducă mii şi mii de oameni. Poate vor aduce peste ani, dar pentru asta avem nevoie de oameni  care să creadă în proiect, să creadă în Bogdan Vârvoreanu, să creadă în echipa sa. Şi să ne ajute. Toată activitatea Asociaţiei Elisabeta Rizea este transparentă, toate informaţiile sunt la vedere. Mai jos las postarea de pe facebook a Asociaţiei cu stadiul din luna august 2019 a eforturilor noastre.

STATUS UPDATE 22.08.2019
Săptămâna trecută am primit de la domnul inginer Glodeanu studiul geotehnic efectuat la Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara. Au fost efectuate 5 descoperte în zona fundațiilor casei bătrânești și 3 foraje geotehnice la 4 metri adâncime, în zona corpurilor anexă propuse. Vestile sunt bune, terenul destinat viitorului complex memorial fiind stabil, fără fenomene fizico-geologice de instabilitate sau de degradare. Urmează o expertiză tehnică care va sugera soluția de consolidare a fundațiilor / soclului. Căutăm un expert deschis soluțiilor care respectă substanța istorică a casei tradiționale, cu experiență în conservarea patrimoniului, astfel încât intervenția de consolidare a fundațiilor / soclului să fie cât mai discretă și neinvazivă.
Marți și miercuri am cosit grădina și am elibarat zona din spatele casei, destinată viitoarei terase extinse, locul unde se va reamenaja și vatra tradițională. Am recuperat țigele originale patent Bohn precum și cărămizile vechi ascunse în tufăriș, le vom refolosi pe toate când vor începe lucrarile de restaurare! Mihaela Vârvoreanu, soția lui Bogdan, ne-a răsfățat după muncă cu o ciorbă de pui foarte gustoasă, pe care am savurat-o pe prispa casei, acolo unde stăteau vara, Elisabeta și Gheorghe Rizea.
Vă atasăm și o poză din anii ‘90 cu cei doi eroi, pe prispa casei.















VIITORII PAȘI
În luna septembrie vom lansa oficial campania de promovare a proiectului și un site nou. Vor urma numeroase întâlniri cu susținătorii proiectului și cu potențiali donatori.
         Sperăm că vom putea strânge fondurile necesare demararii primei faze a proiectului CER - ”Casa Elisabeta Rizea”, anume restaurarea și consolidarea casei bătrânești. Suma estimată pentru această primă fază este de 161.000 Ron (34.000 Euro). Până în acest moment s-au strâns în contul Asociației 5.968 Ron.
        MULȚUMIRI
        Mulțumim pe această cale tuturor românilor care au donat pentru acest proiect de suflet în acest an, sume cuprinse între 30 și 1000 Lei:
Ion Andrei Gherasim de la Fundația Corneliu Coposu (ne onorează, mulțumim mult!)
Dragoș Ioan Birlea
Șerban Beloiu
Irina Diculescu
Adrian George Portan
Stelică Bârsan
Ilie Nicolae
Teodora Costa
Daniel Ionuț Nițu
Radu Joltea
Bogdan Vornicu
Raluca Bruce
Diana Chirciu
Sperăm că nu am uitat pe nimeni.
Vă reamintim ca s-au deschis la BANCA TRANSILVANIA din București, exclusiv pentru acest proiect de restaurare, următoarele conturi
IBAN Cont RON: RO30BTRLRONCRT0383835101
IBAN Cont EUR: RO77BTRLEURCRT0383835101
IBAN Cont USD: RO81BTRLUSDCRT0383835101
SWIFT: BTRLRO22

Asociația Elisabeta Rizea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu