Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 ianuarie 2013

10 lucruri pe care poate le stiati despre regele Ferdinand al Romaniei


        S-a nascut la 24 august 1865 in Germania, la Sigmaringen, fiind al doilea fiu al principelui Leopold de Hohenzollern, fratele lui Carol  si al Principesei Antoaneta.

        Profesorul său de limba română V.D. Păun spunea despre Ferdinand ca  are „minte cumpănită, vorbă măsurată, precisă, judecată clară, înţelege lucrurile dintr-o dată şi întrebuinţează vorba numai atunci când ar avea ceva de spus bine gândit. Blajin cu toată lumea, prieten de temei. Numai într-un singur punct A.S.R. este neînduplecat, anume când este vorba să-şi facă datoria. Sub niciun cuvânt de scuză nu şi-ar lăsa-o pe ziua de mâine”.

       Ferdinand a avut in tinerete o idilă cu Elena Văcărescu, domnişoară de onoare a reginei Elisabeta, dar căsătoria între aceştia nu era posibilă căci Statutul Casei Regale menţiona obligativitatea tuturor membrilor de a se căsători numai cu persoane aparţinând unei familii domnitoare din străinătate. Interzicerea relaţiei dintre cei doi a creat o adevărată dramă în familia regală, regina Elisabeta, care se arăta încântată de ideea unei căsătorii, certandu-se  cu soţul ei Carol I şi retragandu-se la casa familiei din Neuwied, în timp ce tânărul Ferdinand a plecat la Sigmaringen, ameninţând cu sinuciderea. Elisabeta va reveni în ţară abia peste trei ani de la acest eveniment, in noiembrie 1894, iar  Elena Văcărescu a decis să ia calea exilului, renunţând pentru totdeauna la gândul că va mai reveni în România.

        La 29 decembrie 1892 Ferdinand se căsătoreşte cu principesa Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Principele moştenitor şi soţia sa au trăit sub tutela autoritară a regelui Carol I, care nu le îngăduia nici un act de independenţă, nici măcar în viaţa personală.

      Un moment critic în familia regală a fost în 1897, când Ferdinand s-a îmbolnăvit de febră tifoidă şi a fost la un pas de moarte. Principele şi-a revenit, dar unii contemporani au declarat că nu a mai avut niciodată aceeaşi înfăţişare strălucitoare ca odinioară.

      Dupa intrarea tarii noastre in razboi contra Puterilor Centrale, in august 1916, fratele cel mare al lui Ferdinand l-a acuzat de trădare împotriva ţării sale de origine, iar Casa Regală de Hohenzollern i-a retras regelui român apartenenţa la această dinastie.

       Cultura lui Ferdinand era superioară culturii regelui Carol. Pe când a regelui Carol era oarecum unilaterală, a regelui Ferdinand era cât se poate de eclectică. Ştia limba latină şi limba greaca la perfecţiune, citea toţi autorii latini în mod curent şi aproape pe toţi clasicii greci. Vorbea şi cunostea bine pe lângă limba germană şi română, limba engleză şi franceză şi chiar cea rusească, iar în toate aceste limbi accentul lui era bun, în orice caz neasemuit mai bun decât accentul unchiului său.

                                         

      Ferdinand avea o adevărată pasiune pentru botanica. Se ocupa de ea cu patima unui savant şi cu priceperea unui specialist. Se spunea de altfel că dragostea de botanică era în familia lui un obicei, un fel de manie. Şi de fapt avea în această materie cunoştinţe profunde, mereu aduna plante, examina vreo petală, sau despica vreun pistil. Iubirea lui de flori era atât de vie, încât nici la Iaşi, cele mai tragice ceasuri ale retragerii şi ale pribegiei, n-a lipsit de pe masa lui de lucru o cupă cu flori, fie ele cât de modeste.

    O trasatura caracteristica  a regelui Ferdinand era timiditatea. "Cine nu l-a cunoscut nu şi-ar putea imagina ce nenorocire poate fi timiditatea atunci cînd timidul e chemat, prin natura poziţiei sale, să facă zilnic gesturile de autoritate, de prioritate pe care i le cere rangul" spune Martha Bibescu despre el.

      Regele Ferdinand s-a stins din viaţă la vârsta de 62 de ani dupa o lunga suferinta cauzata de un cancer la colon. Corpul regelui a fost expus timp de două zile la Palatul Cotroceni, după care a fost transportat la Curtea de Argeş la Catedrala Episcopala. Sicriul era acoperit de steagul tricolor şi de trandafiri tăiaţi de regina Maria din grădina  Palatului Cotroceni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu