Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 21 iunie 2014

Ultima lecție a profesorului de istorie

        Ultima lecţie cu elevii clasei a VIII-a a fost despre patrie şi patriotism. O temă întâmpinată iniţial cu suspiciune, cu neîncredere. Câţiva elevi mi-au spus că nu se pot vorbi despre patriotism  la vârsta lor, iar eu m-am ambiţionat să le demonstrez că exact acum, când ei au doar 14-15 ani şi sunt încă puri, nevinovaţi, idealişti şi nu au trecut printr-un lung şir de dezamăgiri legate de cum arăta și cum e condusă astăzi patria noastră, se poate discuta despre popor, ţară şi patriotism.
Le-am făcut următoarea propunere – să iasă rând pe rând la table şi să scrie un singur cuvânt pe care îl considera relevant cu referire la tema noastră. Iar mai târziu ne vom strădui să explicăm termenii. Au fost repede prinși în acest joc şi au ieşit unul câte unul, inegrind tabla cu cuvinte precum – Mamă, Speranţă, Tristeţe, Acasă, Phoenix, Libertate, Legenda, Dorinţă, Iubire, Putere, Dezamăgire, Cântec, Relief şi altele. Am vorbit cu ei despre fiecare termen în parte, apoi le-am pus câteva filmuleţe pe care le-am considerat potrivite cu tema şi le-am vorbit despre idealurile fiecărei generaţii – cea a războiului de independență, cea a războiului mondial, cea a perioadei interbelice şi cea  a celui de-al doilea război mondial. Întrebarea e care ar fi idealul nostru, al celor care trăim în această originală democraţie postdecembristă şi doar ei pot şi trebuie să răspundă, ei, elevii noştri pe care ne străduim să-i remodelăm pentru a scăpa de sub influenţa şi manipularea mass-media, pentru a reuşi să gândească liber, cu propriul lor cap.
Următoarea mea propunere a fost să îşi dezvolte ideile pe care le au şi le-am mai discutat şi noi despre patrie şi patriotism. Rezultatele sunt mai jos, ele demonstrând că aceşti copii sunt o speranţă pentru noi, pentru ţara asta. Şi că ei, mai sunt atâţia…
Cu siguranţă că destui maturi ar zâmbi ironic şi strâmb în colţul gurii criticând cuvintele lor. Ar considera poate că au fost influenţaţi de profesor şi ar reproşa că patriotismul este perimat şi nu mai sună bine în societatea deschisă de azi.  Însă eu consider că aceşti copii au dat la rândul lor o lecţie şi sper să nu uite peste timp ca ei îşi iubesc, în felul lor, ţară şi mai ales că ei sunt viitorul nostru. Ei fac cinste României noastre prin idealism, prin prospeţime, prin puritate gândurilor, prin speranță, prin curățenie sufletească. 
   

Sorin 


        Pentru mine Patria este "Speranţă". Speranţa că într-o bună zi vom avea conducători pe măsură acestei ţări. Avem o ţară cu peisaje fabuloase, peisaje ce ne aparţin nouă, românilor… avem o ţară în toată splendoarea care merită tratată cu respect, ceea ce nu mai avem în ziua de azi pentru acest subiect. Patria înseamnă IUBIREA… faţă de locul unde ne-am născut, înseamnă IUBIREA faţă de oamenii care au avut contribuţii uimitoare şi au încercat cu ultimele puteri să facă ţara asta să arate aşa cum trebuie… înseamnă TRISTEŢEA pe care unii o simţim atunci când ţara noastră este batjocorita de cei care ar trebui să ne facă mândri că suntem români şi remuşcările pe care unii le au când simt că nu pot face nimic pentru a schimba ceva. Patria înseamnă PUTEREA de a merge mai departe şi de a spera la un viitor mai bun pentru noi, românii... înseamnă CURAJUL de a ne arăta sentimentele pentru ţara noastră… înseamnă DORINŢA de a putea schimba ceva... înseamnă LIBERTATEA de a ne iubi tara, iar această libertate nu ne-o poate lua nimeni. Patria mai înseamnă PUTEREA de a merge mai departe, înseamnă DEZAMĂGIREA că ţara noastră a ajuns pe mâna cui nu trebuia. PATRIA este casa noastră! Locurile pe unde păşim zi de zi.
       Eu îmi iubesc ţara şi mă simt mândru că sunt român, dar totodată sunt trist că suntem un popor dezorganizat! Oamenii devin din ce în ce mai răi în loc să se unească pentru a duce țara în vârf! Ţara noastră nu este pusă în adevărata ei valoare!
        După părerea mea adevăraţii patrioţi sunt aceia ce suferă pentru că trăiesc într-o țară care nu mai este ceea ce a fost odată! Până la urma românii şi-au făcut-o cu mâna lor... poate pe viitor vom fi mult mai atenţi în alegerile noastre şi vom alege pe cineva care merită şi care va avea grijă de PATRIE şi care va lupta pentru viitorul nostru şi pentru că ţara noastră să îşi recapete statutul de acum câteva zeci de ani când eram UNIȚI. Avem nevoie de personalităţi capabile care să aibe grijă de România. Avem nevoie de oameni care să se pună pe ei pe planul doi şi să dea ţării noastre şi nouă ceea ce merităm, iubirea şi respectul!
       Încă odată spun că pentru mine PATRIA înseamnă SPERANŢA, asta este cea mai importantă caracteristică şi sper că acest mesaj să fie văzut de multă lume pentru că ar fi cazul să ne trezim la realitate şi să încercăm să facem ceva pentru PATRIA noastră ce merită toată atenția!

Daniel

Patria pentru noi oamenii poate avea definiţii diferite, pentru fiecare persoană care îşi iubeşte într-o măsură mai mare sau mai mică ţară şi poporul.
Pentru mine cuvântul patrie înseamnă puterea unei persoane care poate să-şi iubească cu toată fiinţa şi umanitatea pământurile din care personalitatea sa îşi are rădăcinile. Patria înseamnă acasă, acasă înseamnă căldură, sprijin, adăpost şi siguranţă; mai mult decât aceasta, patria ne oferă un ţel şi o mândrie într-o anumită măsură, ne oferă speranţă şi în anumite cazuri patria ne oferă totul.
Definiţia patriei poate lua naştere în inimile fiecăruia, dar cel mai important este că în spatele acestui cuvânt zace durere, mândrie, bucurie sau emoţii ce nu pot fi percepute de mintea noastră, emoţii care le-au oferit putere sau dezamăgire patrioţilor români ce au luptat şi s-au sacrificat pentru „casa” lor. Aceşti patrioţi sunt oamenii care îşi oferă viaţa pentru un ideal. Sunt persoane pentru care viaţa dispare în fata victoriei şi a demnității. Sunt acele persoane care merită atenţia tuturor oamenilor. Sunt persoanele pe ale căror suflete ţara noastră zace chiar şi acum când numele ei este pătat. Sunt persoane care trăiesc printre noi, persoane a căror modestie este comparabilă cu vitejia şi patriotismul ce îl poartă în inimi.
     Pentru aceşti eroi mândria noastră trebuie să fie nemărginită indiferent de situaţia noastră. Patria este casa noastră, este casa sufletelor noastre şi casa sufletelor eroilor noştri pentru care trebuie să fim mândri şi să ne croim ţelul. Sunt mândru că sunt român!



Laura 
       “Patria este înlăuntrul nostru şi o ducem cunoi peste ţări şi mări… Patria nu e pământul pe caretrăim din întâmplare, ci e pământul plămădit cu sângele
şi întărit cu oasele înaintaşilor noștri...“   Barbu Delavrancea

        B. P. Haşdeu amintea : “Fie pâinea cât de rea / Tot mai dulce mi se pare, când o ştiu din ţara mea.”  

        " Patria.
         Hmmm... când auzi acest cuvânt, ceva din tine te face să te bucuri, să zâmbeşti, să fii mândru că eşti român. Poţi spune "Patrie" în mai multe moduri... pentru fiecare însemnând altceva. Patria şi Patriotismul exista în sângele fiecărui român! Din păcate unele persoane din ziua de azi nu ştiu cum să exprime acest lucru. Definiţi patria într-un singur cuvânt:
- LEGENDA: o  legendă este o povestire fantastică cu elemente istorice reale. Legenda, există... nu este un MIT. Nu este o poveste inventată peste noapte, este o realitate întâmplată în trecutul îndepărtat... Cei ce au luptat pentru noi au rămas o legendă vie!
- SPERANŢĂ: Unul dintre cele mai mari daruri din lume este speranţa. Nimeni şi nimic în lumea asta nu îţi poate lua speranţa. Tu eşti singurul care poate să spere pentru o lume mai bună, aşa cum doar tu îţi doreşti... cei ce au luptat pentru noi au avut speranţa şi şi-au îndeplinit dorinţa!
- ACASĂ :
Acasă reprezintă locul unde te naşti, trăieşti te îndrăgosteşti, plângi, râzi, dormi şi mori. "Nicăieri nu-i ca acasă". Orice ai face, orice ai spune, oriunde te-ai duce să nu uiți să te întorci acasă... Cei ce au luptat pentru noi au ştiut întotdeauna unde se întorc, acasă!
- PUTERE : Puterea este capacitatea de a acţiona, tăria şi curajul de a îndeplini ceva. Ca să trăieşti în zilele de azi ai nevoie de putere... dar... puterea nu poate să te ajute tot timpul... Cei ce au luptat pentru noi au avut putere!
- PHOENIX : Phoenix, pasărea renăscută din propria-i cenuşa e unul dintre cele mai puternice simboluri. De aceea l-am ales să ne reprezinte pe noi şi pe patria noastră... Cei ce au luptat pentru noi vor renaşte din propria cenuşă dacă vor fi deranjaţi de duşmani!
- DRACULA : Istoria lui Vlad Ţepeş este învăluită de mister şi legendă, iar adevărul este ca nimeni nu ştie unde se termină legenda pentru a lăsa loc istoriei... Se presupune că voievodul Vlad Ţepeş ar fi acelaşi cu vampirul diabolic, rămâne o provocare pentru specialişti; cert este însă faptul că mitul vampirilor a câştigat teren în istorie dar şi în alte ţări, "Dracula" făcând bani grei în cinematografele străine... Cei ce au luptat pentru noi poate că au stat chiar de vorbă cu Dracula!




       Patria.
       Hmmm... Este destul să o ocroteşti, să faci lucruri bune şi atunci vei fi cu inima împăcată. Strigă: SUNT ROMÂN, SUNT LIBER, SUNT PUTERNIC... ÎMI IUBESC PATRIA!!!"


Andreea  

      PATRIA - colţ de suflet ...
      Când auzim acest cuvânt pare pur şi simplu banal, însă adevăratul sens îl descoperim dacă stăm puţin să ne gândim... PATRIA reprezintă colţul nostru de suflet, cel care ne uneşte de legendarele istorii ale neamului românesc. PATRIA reprezintă locul unde ne-am născut, locul numit "acasă" pentru fiecare dintre noi cu bune şi cu rele... PATRIA reprezintă legătura de sânge dintre noi şi strămoşii noştri, cei care ne dau puterea de a lupta aşa cum au făcut ei pentru viitorul ţării. Datorită lor trebuie să fim demni de toate lucrurile pe care le efectuăm, după cum spunea B.St. Delavrancea : "Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor. Pentru ca să fie o patrie, trebuie mai întâi să fie religia strămoşilor, sfânta cuminicătură a sufletelor calde adoraţie a acelora, care au fost şi nu mai sunt decât ţărână şi oase." Patria sunt eu,s untem noi, e tot ceea ce iubim, tot ceea ce visăm, tot ceea ce va fi când nu vom mai fi noi. Pentru PATRIE murim ! Ca într-o încheiere, PATRIA pentru mine înseamnă VIAŢĂ !
       Melodia asta mi-a intrat la suflet !

http://www.youtube.com/watch?v=aRzOir24OMc


Iuliana
Patria pentru mine înseamnă mama. Definiţia patriei este ţara unde te-ai născut, unde ai crescut, unde ai învăţat să vorbeşti, să mergi şi să speri.
Pentru alte persoane patria înseamnă tristeţe, legenda, dezamăgire, dorinţă, acasă, curaj, libertate, putere, viaţa mea, speranţă, muzica şi cutia cu amintiri…
Fiecare persoană are dreptul de a-şi exprima punctul de vedere, oricare ar fi acela.
Mama, aşa cum am numit-o eu, este locul în care eşti liber să faci ce vrei, eşti liber să speri că poate cândva va fi mai bine, cândva poţi să spui că şi România este o ţară ca toate celelalte, că România este patria ta mamă.
        Mulţi români au ales alte ţări în care să trăiască, dar cred că nu le e ruşine nicicând să spună că sunt din România. Puţini sunt aceia care sunt patrioţi. Patriotismul înseamnă sentimentul de dragoste şi devotamentul faţă de patrie şi popor. 


Valentina 

      Pentru mine patria înseamnă "mama" ... Mama pe care o iubeşti şi pe care niciodată nu o poţi uita... Care fără ea eşti ca un liliac fără flori. Avem o ţară cu multe frumuseţi ale ei aparte, peisaje minunate, peisaje ale românilor și ale României. Dar din păcate nu prea mai apare iubirea în patria noastră în zilele de azi. După părerea mea adevăraţii oameni care iubesc patria sunt trişti şi supăraţi pentru că patria din ziua de azi nu mai e ca altă dată... Încă odată să reamintesc că patria pentru mine înseamnă "mama" deoarece o iubeşti fără încetare şi cu bune şi rele nu vei uita de ea niciodată !   



                                     
Emil


        Patria mea
Când aud acest cuvânt "patrie, el stârneşte în mine sentimentele de dragoste şi de iubire faţă de această patrie dar şi de dezamăgire . Eu îmi iubesc patria deoarece m-am născut în ea, trăiesc în ea și am tot ce e mai scump pentru mine în ea cum ar fi familia, prietenii, colegii, profesorii şi multe altele şi în ultimul rând, o să mor în ea 
Eu mai iubesc patria deoarece are frumoasele tradiții şi sărbători precum Crăciunul Paştele, Înălţarea,  în care ne strângem toată familia şi petrecem frumoase clipe .
        Sunt dezamăgit de patrie deoarece nu mai suntem cum eram odată, cum trebuia să fim acuma în loc să ne iubim noi suntem dușmănoși şi ne certăm tot timpul în loc să ne ajutăm reciproc, acuma suntem invidioşi unul pe celalat şi ne uitam să nu cumva să aibe altul mai mult ca celălalt şi tot aşa . Eu cred că nu ar mai trebui să stăm aşa cu mâinile în buzunar şi ar trebui să ne arată curajul din noi şi să fim uniţi cu toţiici doar aşa se poate schimba ceva .
                  
































Un comentariu:

  1. Admirabil ! Bravo profesorului si felicitari elevilor sai!
    Isi vor intrece maestrul, desigur.
    Tuturor - o vara plina si frumoasa!

    RăspundețiȘtergere