Totalul afișărilor de pagină

joi, 29 mai 2014

Oameni, locuri și istorii din Dârmănești


Luni, 26 mai, la Școala Gimnazială Dârmănești, am avut plăcerea de a-l invita pe unul dintre fiii satului Piscani – domnul Teodor Dina. Cu mai multă vreme în urmă stabilisem cum vom colabora pentru a realiza această lecție deosebită. Ba, ca să respect adevărul până la capăt, încă din 2010 de când l-am cunoscut pe domnul Dina și m-a ajutat cu o lucrare de geografie, am avut eu în gând să îl rog să vină în școala noastră. Dar așa cum se întâmplă de atâtea ori, mereu a intervenit câte ceva, iar Școala Piscani, din păcate, din motive legate de demografia școlară, și-a închis porțile, elevii de la ciclul gimnazial mergând la Dârmănești.
În fine, acum timpurile s-au copt pentru a-l aduce în mijlocul nostru pe domnul Teodor Dina, un om rar ca o nestemată ținută ascunsă și rămasă neșlefuită, nepusă în valoare. De ce spun asta? Fiindcă domnul Dina este un autodidact, un însetat de cultură, un om care nu poate să stea o zi fără să deschidă paginile unei cărți. Așa cum ne spunea cu umor, nu are multă școală. Dar știm bine că asta nu contează mereu – doar să ne uităm la zecile de mii de licențiați care au apărut din neant și acum asaltează fast-food-urile în căutare de locuri de muncă. Când îl auzi vorbind pe domnul Dina, îți dai seama imediat că te afli lângă un intelectual de mare clasă, un om cu rădăcini adânci, profunde, în istoria și solul localității sale natale. Cred că ar putea povesti ore în șir despre Piscani, Negreni, Dârmănești, despre oameni și locuri, despre legende, dar și fapte, întâmplări de mult pierdute în negurile istoriei. Domnul Dina este un tezaur și luni, în școala noastră, ne-a pus la dispoziție o mică parte din ceea ce știe, cu promisiunea că va mai reveni. Doamna directoare Lili Ducan, profesorii Adriana Trașcă, Mioara Ungureanu și Valentin Mazilu, alături de elevii claselor a IV-a, a VII-a și a VIII-a, au urmărit lecția domnului Dina. La final, elevii l-au înconjurat pe profesorul nostru amator și au primit, cuminți, autografe, pe cărțile și revistele aduse de dumnealui, scriitorul Teodor Dina.







Am asistat la o oră de istorie locală excelentă, vie și activă. Singurele regrete au fost doar cele exprimate de Ioana Teodoreci – nu s-a vorbit și de satul ei, Valea Rizii. Dar data viitoare, promitem să ne axăm mai mult pe cele două sate care nu au fost în centrul atenției noastre luni. 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu