Totalul afișărilor de pagină

joi, 15 mai 2014

Piteştiul cum nu a mai fost

       Căutând prin materiale mai vechi am găsit un text pe care l-am scris acum zece ani, pe când eram profesor la Liceul Teoretic ,,Ion Barbu'' din Pitești. Acest text l-am publicat în revista liceului - Odiseu, pe care am înfiintat-o în 2014. Mi s-a părut interesant să văd că nu mi-am schimbat prea mult ideile și gândirea, chiar dacă acum sunt profesor la gimnaziu în mediu rural. Dacă vrei, poți să reușești oriunde și poți fi, așa cum spunea Petre Țuțea, acel tâmplar care ia un lemn din mocirlă, îl lustruiește, îl modelează și face din el mobilă de lux.
                                          



        Am asistat zilele trecute împreună cu elevii mei  la cea mai mare manifestare cultural-istorică pe care am văzut-o în oraşul nostru de 14 ani încoace, la cea frumoasă sărbătoare a  intelectualităţii locale şi naţionale – Sesiunea de Istorie Ionel I.C. Brătianu.
         Am privit coplesit defilarea incredibilă de Oameni. Pe unii îi văzusem doar la emisiuni televizate sau le citisem cărţile ori cursurile la facultate. Am privit cu bucurie şi chiar cu un strop de invidie pe tinerii mei colegi ce au atins o dezvoltare suficientă pentru a păşi fără emoţii, cu curaj, în faţa unor copleşitori  Dan Berindei şi Gheorghe Buzatu, ca să dau doar două nume care pe mine mă trimit de la nivelul de profesor de liceu la cel de discipol şi subiect al educaţiei istorice. I-am invidiat fiindcă eu n-am ştiut că ei sunt acolo, că au ajuns la un astfel de nivel şi m-am bucurat fiindcă i-am văzut acolo şi am înţeles că Argeşul are încă valori şi că aş putea oricând dezbate cu ei pe baza pasiunii comune, “îndrumătoarea vieţii “noastre.
          Dar am fost şi mândru. De mine şi elevii mei.
          Am fost mandru că am insuflat elevilor dragostea sau măcar interesul pentru istorie , astfel încât, consecvenţi şi serioşi, şi-au ocupat locurile în sală şi nu numai, la fiecare moment al aceste sesiuni.
          Am fost atât de mândru când un elev al meu, modelat timp de doi ani de mine, a avut curajul de a-i cere domnului  Gheorghe Buzatu să îi dea câteva lămuriri referitoare la moartea tragică a lui Ion Antonescu, argeşeanul nostru! Curajul adolescenţei l-a împins către domnul senator, care, cu atâta simplitate şi disponibilitate, nu numai că i-a lămurit nedumerirea, dar văzând interesul lui şi al celorlalţi elevi ai mei, ce se strânseseră în jurul dânsului ca nişte însetaţi la Izvor, ne-a făcut o propunere incredibilă. Domnul Buzatu, istoric de prim rang, vice preşedintele actual al Senatului, ne-a propus să ne vorbeasca la noi acasă, în şcoala noastră, despre omul pe care îl admirăm cu toţii şi a cărui soartă, trecută, şi din nefericire şi prezentă, o deplângem .
         Pentru mine şi pentru ei a fost o ocazie unică, care sperăm însă că se va repeta an de an, aşa cum m-a asigurat domnul senator.  Dânsul cu multă amabilitate mi-a răspuns la câteva  întrebări referitoare la lucrările Sesiunii în momentul în care s-a încheiat şi ultima comunicare. În primul rând a apreciat ca excelentă calitatea comunicărilor, sperând că în anii următori va fi chiar şi mai bine. L-am mai întrebat, cam nedumerit, de ce s-a ales exact acest moment, aceste zile de noiembrie, în care campania electorală este în plină desfăşurare şi ar putea fi folosite de organizatori în alte “scopuri”. Dânsul mi-a dat un răspuns foarte clar, care mi-a risipit orice urmă de îndoială, mai ales că este membru al unui partid adversar celui sub a cărui găzduire s-au desfăşurat activităţile. A fost pur şi simplu dorinţa familiei domnului profesor V. Dobrinescu, a cărei memorie a fost cinstită permanent pe parcursul Sesiunii închinate memoriei sale, pierit dintre cei vii anul trecut la 27 decembrie. Deci nu am reuşit să îl pun în încurcătură cu această întrebare!
         Personal am fost mulţumit de nivelul comunicărilor, unele atât de interesante şi actuale, încât, furat de expozeu, n-am mai reuşit să iau notiţe pentru prezentarea din revista noastră. Critici mai serioase ar fi două, împărtăşite şi de alţi profesori cu care am discutat. După credinţa mea, comunicările din prima zi, între orele 16 şi 21, fără pauză, au avut dezavantajul că, omeneşte vorbind, nu poţi rezista una-întruna să asculţi şi să îţi păstrezi atenţia trează. Cel puţin dintre elevii mei nu a putut să rămână nici unul până la capăt, la nouă seara. Dar bănuiesc că, timpul fiind foarte scurt, nu s-a găsit o altă soluţie.
          Ei bine, dacă aici am mai găsit circumstanţe atenuante, la nemulţumirea privitoare la participare, nu găsesc, oricât m-aş strădui.
          La deschidere sala a fost plină, mai ales cu elevi, din câte am putut aprecia. După aceea însă, la comunicări nu prea a mai apărut nimeni. Eu am participat ca auditor la Sesiune la invitaţia domnului inspector V. Irimia împreună cu elevii din Clubul de Istorie al liceului şi cu cei ce ar  dori să acceadă în clubul nostru. La lucrări însă nu am remarcat decât prezenţa a trei profesori, oameni de mare valoare profesională, deşi toţi  foarte tineri, de la Colegiul Liceal “Zinca Golescu”, de la Scoala Generală Ştefăneşti – Valea Mare şi Şcoala Generală Leiceşti – Petreşti din comuna Coşeşti.  Ce ar putea însemna acest lucru?
         Cu siguranţă că explicaţiiar găsi oricine, pornind de la clasica – ”Nu am putut perturba procesul instructiv-educativ al şcolii prin plecarea mea şi mai ales a elevilor”. Hai să fim serioşi!   Şi eu am fost acuzat la modul vehement de unii colegi de cancelarie că nu şi-au mai putut ţine orele fiindcă eu le-am luat obiectul educaţiei! Din fericire pentru mine domnul  director nu numai că a înţeles importanţa acţiunii, dar mi-a acordat tot sprijinul, inclusiv prin punerea la dispoziţie a aparatului digital al şcolii. Mare încredere aţi avut în mine, domnule director! Ori nu ştiaţi cât sunt de zăpăcit şi uituc? 
        O altă explicaţie ar suna cam ca aceea pe care în clasele mici o dădeam învăţătorului ori profesorului, de genul uitării caietului de teme acasă –“N-am ştiut, nu m-a anunţat nimeni!”Probabil că mai sunt şi altele, nu mai vreau să insist. Mai doresc doar, în final, să apelez la colegii mei, mai ales la cei tineri, care ar trebui să aibe o forţă vitală mare, să ne punem ceva mai mult pe treabă şi să uităm maxima din alte vremuri “ Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc!”
  Hai să mai fim şi idealişti şi să mai lucrăm şi pentru sufletul nostru!
  
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu