Totalul afișărilor de pagină

marți, 20 mai 2014

O istorie care nu se învață la școală

                                           PLAN DE ORGANIZARE
  
    A. Descriere eveniment
       Cea mai mare victorie a comunismului - o victorie relevată dramatic abia după 1989 - a fost crearea omului fără memorie, a omului nou, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism. Luând fiecare caz în parte, te cutremuri, mai mult decât în faţa statisticii efectuate pe sute de cazuri. Fixând un singur chip înţelegi mai mult decât dintr-un convoi de sclavi. Istoricul care a murit la Sighet pentru că a refuzat să-şi abjure scrierile; fiii şi fiicele respinşi de la şcoală ca „duşmani ai poporului”; mamele obligate să divorţeze de taţii închişi pentru a salva „dosarul de cadre al copiilor”…
       Toate aceste frânturi de imagini sunt acuzaţii la adresa regimului criminal care ne-a scos, pentru o jumătate de veac, din Europa şi a încercat să ne facă să uităm cine am fost.

          A.1.Nume eveniment: O altă perspectivă asupra comunismului din România anilor 1940-1950: Destine frânte în închisorile comuniste.

         A.2.Scop
          ,,Asemenea indivizilor, popoarele se deosebesc nu numai prin felul în care îşi trăiesc destinul, ci şi prin felul în care ştiu să şi-l pună în valoare.”(Ana Blandiana)
           Proiectul meu isi propune o serie de întâlniri între aceștia și tânăra generație în scop dublu: reactualizarea valorică a acestor destine(marginalizate în  societatea grabită a secolului XXI) si ajutorarea acestora ( prin ascultarea și omagierea lor) 
         


A.3.Grup țintă
          Sunt invitați toți tinerii cu vârste între 15 si 18 ani, dornici de a cunoaște realitatea subiectivă a  tinerilor condamnați politic din „centrele de reeducare” comuniste.

        B. Arhitectura eveniment
        Evenimentul va consta în organizarea unor prelegeri ținute de foștii deținuti politici, dar și de cunoscători din domeniul istoriei și sociologiei.
     
        B.1. Cine participă
        B.1.1 Organizator: Organizarea evenimentului va fi efectuata de membrii  Interact Club Pitești (coordonator Luca Bărăbancia), cu sprijinul Rotary Club Pitești.
        B1.2. Participanti: Participanții acestor conferințe vor fi tinerii dispuși de a cunoaște o  istorie “care nu se învață la școală”.
     
       B.2. Unde va avea loc
       B.2.1. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii septembrie, considerând aceasta ca fiind o perioadă prielnică unor conferințe solicitante din punct de vedere emoțional, iar promovarea programului prin școli și licee nu ar fi posibilă mai devreme.
       B.2.2. Se dorește organizarea unor prelegeri în mod periodic (o data la 1-2 luni) în diferite spații amenajate, alese în funcție de condițiile oferite și de bugetul pus la dispoziție de către participanți și organizatori.
        B.2.3. Durata întâlnirilor se estimeaza între 2-3 ore, aceasta variind în funcție de răbdarea și interesul ascultătorilor.
       B.4.Timeline
       B.4.1.Pregătire
        Pregătirea programului presupune promovarea evenimentului în școli și licee, dar și prin mijloace mass-media, cu ajutorul rețelelor de socializare și a poștei electronice.
      B.4.2.Desfășurare
      Odată ce locația evenimentului va fi stabilită, membrii Interact Club Pitești vor avea în vedere sistematizarea ședințelor în funcție de numărul de participanți, dar și pregătirea sălii de conferințe. Prelegerile vor avea ca invitat principal un fost deținut politic, însoțit de un cunoscător în domeniu.
      Totodată, este necesară contactarea de către coordonatorul proiectului a  celor trecuți prin “reeducarea” regimului communist .

      C. Componente și resurse
     C.1.Resurse materiale
                        Offline: vom întocmi pliante cu scopul mediatizării evenimentului, totodată acesta va fi promovat de catre membrii Interact în școli și licee.
                           Online: prin intermediul unor rețele de socializare și a poștei electronice, dorindu-se implementarea unei pagini de Facebook pe această tema.
     C.2.Resurse umane: membrii Interact Club Pitesti și Rotary Club Pitesti.
     C.3.Costuri: Se dorește impunerea unei taxe pentru acoperirea materialelor necesare desfășurării unei conferințe (diplome,materiale tipizate etc.), dar și a închirierii sălilor de conferință. Aceasta va varia în funcție de numărul de participanți și de costurile celor de mai sus, între 15 și 25 RON.

Proiect propus de Luca Bărăbancia, elev la Colegiul Național ,,Zinca Golescu'' Pitești la întâlnirea Interact Club Pitești din 18.052014.




Un comentariu:

  1. Apreciez ideia ca fiind foarte interesantă şi binevenită.Mai ales că am auzit de foarte multe ori că ,,ce vă pasă vouă, voi primeaţi repartiţie la sfârşitul facultăţii şi vă dădea statul şi casă". E bine să se cunoască şi cu ce preţ au fost plătite aceste ,,avantaje". Iar faptul că un tânăr a avut această ideie mă bucură nespus de mult. Felicitări şi ai în mine un susţinător!
    Prof. pensionar Doru Turbatu

    RăspundețiȘtergere