Totalul afișărilor de pagină

marți, 29 martie 2011

Suferinta e la fel de vie si dupa 60 de ani pentru fostii detinuti politici si familiile lor din Aninoasa - Arges

      Am participat ieri, 29 martie 2011, la o activitate educativă inedită desfăşurată la Şcoală cu cls. I-VIII Titeşti - Argeş la invitaţia doamnei profesoare Roxana Dorobanţu. Statutul meu a fost de ,,specialist'' pe probleme de istorie recentă. Peste 10 ani, poate peste 20 de ani, aş fi mândru să mi se atribuie acest statut, dar deocamdată sunt doar un  profesor mai pasionat decât alţii de  această problematică, aşa cum unii sunt interesaţi de istoria antică, medievală, modernă etc. În orice caz, invitaţia m-a onorat, m-a bucurat şi a venit într-o desfăşurare firească a preocupărilor mele. 
       Oaspeţii de vază au fost domnii Marta Constantin, Sima Neculae şi doamna Sima Elena din comună Aninoasa, foşti deţinuţi politici, arestaţi în 1958 pentru ajutorul dat unor studenţi fugari căutaţi de ani buni de Securitate. În compania elevilor, a altor invitaţi de la Organizaţia Cultul Eroilor din Campulug, a unor oficialităţi locale, s-a creat o atmosferă deosebită, care a ieşit din tiparul monocolor al activităţilor şcolare normale. Mărturisesc că o impresie puternică mi-au produs foştii deţinuţi politici, dar şi rudele dânşilor ce se aflau în audienţă şi m-a copleşit emoţia când a trebuit să prezint, la rândul meu, o parte din ceea ce a însemnat mişcarea de partizani Haiducii Muscelului de la Nucşoara. Aş putea spune că nu mai sunt începător în ceea ce priveşte contactul cu istoria vie reprezentată de persoanele cu care am vorbit şi pe care le-am intervievat de-a lungul anilor, dar nu am putut rămâne de piatră după cele ce am auzit şi, mai ales,  după ce am văzut-o pe bunica atât de sensibilă şi transfigurata strânsă în braţe de nepoţica ei. Copilul inocent a încercat la un nivel subconştient să o protejeze,  simţind parcă adâncă suferinţă strânsă de decenii şi ascunsă în străfundul  sufletului, fără a fi martursita decât în faţa Domnului,  de teamă atavica că iar vor veni după ei...


   Dar poate si mai e elocvent este ceea ce povesteste aceasta doamna...



7 comentarii:

  1. Roxana Dorobantu-Dina31 martie 2011 la 04:23

    Sunt impresionata de impactul pe care l-a avut activitatea de la Scoala Titesti asupra elevilor si mai cu seama a INVITATILOR NOSTRI, a oamenilor care au fost in detentie. Spun asa, deoarece imi este greu sa-i numesc ,,detinuti''.
    Va apreciaz, astazi mai mult decat ieri, deoarece am dobandit un coleg bine intentionat, cu o temeinica pregatire de specialitate - si mai cu seama in segmentul ,,lupta anticomunista in Arges''.
    Va felicit, va recomand cu caldura tuturor celor care au legatura cu activitatea didactica si sper intr-o colaborare frumoasa, in evolutie a acestui inceput educational.
    Toate cele bune!
    Roxana Dorobantu-Dina - Scoala ,,I. C. LAZARESCU'' TITESTI
    31.03.2011

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu la spusele colegei de mai sus...mai ales ca activeaza la Titesti de unde sunt bunicii mei.
    elevii mei sunt nerabdatori sa va vizitam

    RăspundețiȘtergere
  3. Roxana Dorobantu-Dina1 aprilie 2011 la 11:21

    Cine sunt bunicii Dvs? Daca sunteti nerabdator sa ne vizitati, va adresez rugamintea sa imi spuneti ceva mai din timp, asa incat sa va primim cum se cuvine! La Titesti totdeauna sunteti bine primiti! Roxana Dorobantu-Dina

    RăspundețiȘtergere
  4. Roxana Dorobantu-Dina1 aprilie 2011 la 11:31

    Buna seara, domnule profesor Nedelcu!
    Am primit din partea domnului inspector Simion Romulus cuvinte frumoase despre activitatea la care ati fost invitat, desfasurata la Scoala Titesti. Va apreciaza - cu foarte multe superlative si mi-a confirmat ceea ce descoperim despre dvs. : sunteti un profesor bine pregatit, interesat de propria formare, cu intentii serioase de autoperfectionare, cu o educatie sanatoasa si o temeinica pregatire de specialitate. Cred ca sunt putini prof. de istorie despre care as putea sa spun asemenea lucruri.
    Va felicit pentru preocuparile in segmentul didactic, pentru seriozitatea si maturitatea in gandire - de care dati dovada si sper intr-o colaborare frumoasa mai departe!
    Toate cele bune!
    Roxana Dorobantu-Dina Scoala Titesti

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc doamna Dorobantu - Dina pentru cele spuse, ar fi bine daca macar jumatate din cele ce mi-ati zis ar fi real; e adevarat ca spre asa ceva tind, e normal sa te perfectionezi mereu. Si eu doresc sa mai colaboram si poate un prim pas ar fi, sa dati adresa blogului meu prietenilor dvs ori elevilor care sunt in cautarea istoriei vii de langa ei, istorie pe care incerc sa o aduc in atentia tuturor celor ce urmaresc acest instrument.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Roxana eu sunt nepotul lui Gicu al lui Bodalcu, care e untamplar vestit in zona, meserie mostenita si insusita cu succes de unchiul meu cunoscut acolo ca Bita. Stiu ca acolo lumea e ospitaliera...acolo am crescut :)

    RăspundețiȘtergere
  7. scoala din TITESTI e la superlativ,se fac lucruri mari acolo,cinste primariei si cadrelor didactice si noua,elevilor!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere